Skip to main content

Vinnarna av Årets Sommarjobbare korade

Nu är tävlingen Årets Sommarjobbare avgjord och som vinnare står Adelajdo Hysa, Falkenberg Strandbad, Saga Björk, Jössgården i Sjulsmark och Hana Norder, Quality Hotel Grand i Borås.

Syftet med tävlingen är att lyfta unga i hotell- och restaurangbranschen och visa på vilka karriärmöjligheter branschen erbjuder. Årets Sommarjobbare instiftades på initiativ av Svenska Kulturpärlor 2018.

– Det är ett roligt jobb att ingå i juryn och ta del av alla nomineringar. Jag slås varje år av hur många duktiga stjärnor vi har i vår bransch, säger Fredrik Åström, juryns ordförande.

Fredrik, som till vardags är VD för Svenska Kulturpärlor berättar att det i år kom in 50 % fler nomineringar än 2020 vilket visar på ett ökat intresse för tävlingen. 

Adelaljdo Hysa är en av vinnarna då han kammade hem segern i kategorin Kök.

– Jag är jätteglad och exalterad att ha fått detta pris, det är en ära, säger Adelajdo.

Adelajdo har nyligen kommit till Sverige från Grekland och har jobbat i köket på Falkenberg Strandbad under sommaren. I hans nominering lyfts hans stora hunger på kunskap fram samt att han är effektiv, snabblärd och ödmjuk.

– Jag ville testa på om jag gillade yrket och det gjorde jag verkligen säger Adelajdo som planerar att fortsätta arbeta inom restaurangbranschen i framtiden.

Saga Björk blev vinnare i kategorin Restaurang och har jobbat på Jössgården i Sjulsmark utanför Piteå under sommaren.

– Det känns jättekul och oväntat att jag vann, det kom som en chock, säger Saga glatt.

Saga har jobbat på Jössgården de tre senaste somrarna. Hon nominerades bland annat för sin känsla för service och hennes driv att värva och fungera som mentor för nya medarbetare vilket uppskattats mycket av hennes arbetsgivare. Saga gillar att jobbet varit så varierande med både kökssysslor samt möjlighet att möta gästerna.

– Jag kan tänka mig att jobba i branschen i framtiden, det är trevligt att möta nya ansikten varje dag, berättar Saga.

I kategorin Hotell slutade Hana Norder som vinnare. Det var hennes första säsong i receptionen på Quality Hotel Grand i Borås. Hana har på mycket kort tid blivit en stjärna i receptionen och gästernas fina kommentarer har inte låtit sig väntas på. Hana är så klart jätteglad för vinsten

– Det bästa med jobbet har varit att träffa så mycket olika folk från hela världen, säger Hana.

Vinnarna får förutom äran och titeln Årets Sommarjobbare även njuta av en lyxig weekend på Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus eller Södertuna Slott, som alla är anläggningar som drivs av Svenska Kulturpärlor

– Nu ser vi fram emot att välkomna vinnarna på någon av våra anläggningar, det är de verkligen värda, avslutar Fredrik