Nu är tävlingen Årets Sommarjobbare avgjord och som vinnare står Liam Rajicic – Han i hörnet Bistro i Mariefred, Aboulfazi Alijar – Vildmarkshotellet i Kolmården och Carl Winberg – Bondens Skafferi i Åhus.
Syftet med tävlingen är att lyfta unga i hotell- och restaurangbranschen och visa på vilka karriärmöjligheter branschen erbjuder. Årets Sommarjobbare instiftades på initiativ av Svenska Kulturpärlor 2018.
– Vi vill lyfta fram unga människor som gör ett fantastiskt arbete och visa att hotell- och restaurangbranschen erbjuder stora möjligheter för den som vill utvecklas, säger Fredrik Åström, VD för Svenska Kulturpärlor.
Årets Sommarjobbare är ett sätt för oss att uppmuntra fler att våga ta steget in i en av världens mest dynamiska och glädjefyllda branscher.
Vinnare i kategori Restaurang:
Liam Rajicic – Han i hörnet Bistro, Mariefred
Nominerad av Elin Holmberg
Nominering: Kille som med glimten i ögat och klippet i stegen gått från klarhet till klarhet och som i sommar kom tillbaka och körde sin tredje sommarsäsong hos oss. Vassare än någonsin jonglerade han full uteservering och såg till att alla kände sig sedda och servade. Liam är en klippa.
Vad betyder det för dig att bli utsedd till Årets Sommarjobbare, och hur känns det att få den här uppmärksamheten? – Självklart jätteroligt, speciellt att det kommer från Elin och Mattias. Jag tror till och med att det är min fjärde sommar tillsammans med dom. Jag är väldigt glad för att mina insatser har uppmärksammats!
Vad har du lärt dig under din sommar hos Han i Hörnet som du tar med dig vidare – i livet eller i din framtida karriär? – Människokännedom, främst att lära känna människor och se deras behov. Varje dag ställs man inför nya utmaningar att hantera – det är en lärdom.
Vilket råd skulle du ge till andra unga som funderar på att söka sommarjobb inom hotell- och restaurangbranschen? – Se till att det är roligt, det avspeglar ditt arbete! Då kommer du att göra ett mycket bättre jobb! Liam hälsar innerligt att han verkligen har haft så roligt!
Vinnare i kategori hotell:
Aboulfazi Alijar – Vildmarkshotellet, Kolmården
Nominerad av Ulrika Norberg
Nominering: Aboulfazi Alijar är en riktig stjärna som alltid levererar service i världsklass! På Logi fixar han rummen till toppskick för våra gäster, och i Spat tar han hand om och serverar gästerna med samma höga nivå av omtanke och professionalism. Han är hjälpsam, noggrann och alltid tillgänglig för sina kollegor. Aboulfazi ställer alltid upp, sprider positiv energi och visar vad teamwork verkligen betyder. Han sitter aldrig still i båten utan ser till att saker blir gjorda och att både gäster och kollegor har det bra.
Vad betyder det för dig att bli utsedd till Årets Sommarjobbare, och hur känns det att få den här uppmärksamheten? Det känns väldigt bra, jag har gjort mitt bästa varje dag och det är så fint att andra har sett och uppskattat mitt arbete. Jag har en bit att åka för att ta mig till min arbetsplats, men det har varit så värt de. En underbar säsong med ett teamwork som alltid kommer finnas med mig.
Vad har du lärt dig under din sommar på Vildmarkshotellet som du tar med dig vidare – i livet eller i din framtida karriär? Jag har lär mig massor, viktigast för mig har alltid varit att hjälpa andra kollegor. Det är min prio på plats att finnas för dom. Jag tar med mig att det är värt att visa omtänksamhet för gäster och kollegor.
Vilket råd skulle du ge till andra unga som funderar på att söka sommarjobb inom hotell- och restaurangbranschen? Vildmarkshotellet har varit och är ett trevligt ställe för mig, bra kollegor, teamledare och chefer. Vi har en sån fin atmosfär på i hotellet och miljön där vi är.
Vinnare i kategori kök:
Carl Winberg – Bondens Skafferi i Åhus
Nominerad av Oscar Iversen
Nominering: Sommarjobbaren Carl Winberg har nominerats för sitt exceptionella engagemang för matlagningen och driften av köket hos Bondens skafferi butik och krog. Genom att dagligen möta gäster och personal med värme och kunskap, samt genom att visa på ett lugn i stressiga situationer, har han skapat en trygg och inspirerande arbetsmiljö som har lett till många fantastiska samtal, skratt och måltider.
Vad betyder det för dig att bli utsedd till Årets Sommarjobbare, och hur känns det att få den här uppmärksamheten? Man har inte fått denna uppmärksamhet innan, jag är jätteglad att någon har sett mitt arbete. En stor ära! Bemötelse på de jobbet man gjort, omtänksamhet.
Vad har du lärt dig under din sommar hos Bondens Skafferi som du tar med dig vidare – i livet eller i din framtida karriär? Tar med mig hur man ska ha sin attityd, seriöst arbete, släppa på stressen och slappna av. Matlagningen generellt, lunchrestaurangen. Tagit mycket inspiration när jag har gått vidare i mitt arbetsliv, bundna på livet. Arbetsplatsen. Man jobbar som en familj, ta hand om varandra psykologiskt och fysiskt. Back up! Ge – och få.
Vilket råd skulle du ge till andra unga som funderar på att söka sommarjobb inom hotell- och restaurangbranschen? Att våga fråga, ställa frågor, även dumma, misstagen lär man sig av! Generellt så är det en del av livet, man lär sig att komma runt och när man vågar! Visa framfötterna, var seriös och slappna av när du lärt känna dina kollegor. Visa att du vill lära dig! Då kommer det synas.
